Wendy van den Berg Officier van justitie Pro-forma zitting Fouad Lakhlili

Bij de rechtbank in Rotterdam is vandaag de eerste openbare zitting in het strafproces tegen de zogenoemde Erasmus-schutter Fouad Lakhlili, die wordt verdacht van drie moorden. L. zal de zitting in de extra beveiligde rechtszaal niet bijwonen.

Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank Rotterdam. Daarnaast zal de zitting via een afgeschermde videoverbinding worden gevolgd vanuit het Erasmus MC. Onder andere medewerkers van het ziekenhuis zullen de zitting volgen.

Naast L. zit er nog een 29-jarige man uit Den Haag vast. Het OM verdenkt hem van het bezit en het overdragen of verhandelen van één van de vuurwapens. Een toen 21-jarige man uit Den Haag die ook werd opgepakt, is ook verdachte in de zaak maar inmiddels wel op vrije voeten. Zijn DNA zat op een van de wapens van L.

In de aanloop naar zijn afstuderen had het OM het Erasmus MC gewaarschuwd vanwege “zorgwekkend gedrag” van L. “In zijn woning liggen uitwerpselen van dieren. Hij ligt halfnaakt in de tuin op een stapel bladeren en schreeuwt. Hij vertoont psychotisch gedrag, lacht hard en schreeuwt”, schreef het OM in de brief aan het ziekenhuis waar de man studeerde. Op L.’s telefoon werden gewelddadige beelden en rechts-extremistische afbeeldingen gevonden.

 

 

Het OM wilde deze informatie met het Erasmus MC delen om “u te ondersteunen in het uitoefenen van uw rol als verstrekker van basisdiploma’s en – zo nodig – die maatregelen te treffen die u passend en geboden voorkomen”.

Wendy van den Berg Officier van Justitie :  Velen van hen hebben verschrikkelijke dingen gezien, en hebben ook gevreesd voor hun leven. De impact is enorm. Rotterdam is in diepe rouw, heel Nederland is geschokt, iedereen leeft mee.

De inhoudelijke zitting is in April 2024 in de beveiligde rechtbank in Rotterdam.

Aanbevolen