Olav Brink Politiewoordvoerder Amsterdam over protest UvA-Campus

Olav Brink Politiewoordvoerder Amsterdam vertelt over de sfeer bij het protest UvA-Campus om de situatie in het Midden-Oosten.

Er wordt opnieuw gedemonstreerd bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) om de situatie in het Midden-Oosten.

Er worden vanavond barricades gebouwd van pallets, fietsenrekken en tafels. Afgelopen nacht werd een protestkamp bij die universiteit ontruimd.

Bij de demonstratie in Amsterdam zijn sinds vanmiddag honderden mensen op de been. Het protest is georganiseerd door docenten en studenten van de UvA om solidariteit te uiten met pro-Palestijnse studenten.

Net als gisteren begon het protest op de Roeterseilandcampus.De sfeer was eerst rustig, meldde de politie. Dat veranderde in de loop van de avond. Mensen roepen ‘free free Palestine’ en er zijn Palestijnse vlaggen te zien. Een vrouw scandeerde met een megafoon ‘all eyes on Rafah’, waarop anderen het nariepen

Een van de agenten die werden ingezet bij de ontruiming van de UvA-campus in Amsterdam, heeft gehoorschade opgelopen. De politie werd in de nacht van maandag op dinsdag bekogeld met bakstenen en vuurwerk.

Politiewoordvoerder Olav Brink zegt het ’heel erg te vinden dat dit is gebeurd’. Volgens Brink was het een ’ontruiming met grof geschut’.

De politie zegt dat de pro-Palestina demonstranten meerdere malen geweld hebben gebruikt.

Er was tot ontruiming overgegaan omdat de situatie op het bezette terrein onveilig was ’mede door de barricades waardoor hulpdiensten het terrein niet konden betreden’.

Olav Brink politie Amsterdam :  Er onstond op een gegeven moment een situatie die onveilig was, onveilig ook voor de demonstranten zelf, want als daar een incident of calimiteit zal plaats vinden en als wij daar als hulpverleners daar niet meer ter plaatse kunnen komen om eerste hulp te kunnen verlenen dus vormden ze ook een gevaar voor zich zelf.

 

 

Aanbevolen