Linda van den Oever Officier van justitie over haar werk bij Openbaar Ministerie

Linda van den Oever Officier van Justitie geeft leiding aan het opsporingsonderzoek dat de politie uitvoert en aan de andere kant is zij ook verantwoordelijk voor het vervolgen van een eventuele verdachte.

Het opsporingsonderzoek wordt natuurlijk gedaan door de politie dat begint met een aangifte of een strafbaar feit dat gepleegd wordt, de politie gaat op zoek naar bewijs, naar diegene die iets gedaan heeft en Linda geeft als Officier van justitie er leiding aan dus ze gaat niet zelf de straat op, maar ze gaat wel sturing geven aan het onderzoek.

Als ze een verdachte vinden dan bepaald de Officier of ze diegene gaat verolgen en daarbij kan de Officier kiezen of ze zelf een straf oplegt of een ander aanbod doet, het hoeft niet altijd een straf te zijn, of dat ze diegene gaat dagvaarden om voor de rechter te verschijnen.

Heel vaak krijgt Linda te horen dat de straffen te laag zijn, zij zegt dat er niet alleen wordt gekeken wat de verdachte gedaan heeft maar ook naar wie het gedaan heeft. Op de zitting gaat de helft over waarom de verdachte een strafbaarfeit heeft gepleegd.

Er wordt gekeken naar de problematiek waar de verdachte zich in begeeft, bijvoorbeeld om van zijn drugsverslaving af te komen of uit de schulden, in ieder geval om te verkomen dat de verdachte niet weer een strafbaarfeit pleegt.

De strafdoelen zijn : Om te verkomen van herhaling, het beschermen van de maatschappij en niet alleen het afstraffen. Korte gevangenisstraffen is echt het afstraffen. Bij lange gevangenisstraffen zit altijd een opvolgings programma aan, daar gaan ze alvast aan de gang met iemand klaarmaken voor de buitenwereld.

 

 

Video

 

 

 

Aanbevolen