Linda van den Oever Officier van justitie eis advocatenneef Taghi

Het Openbaar Ministerie eist 7 jaar cel tegen de 39-jarige Youssef T., voormalig advocaat en neef van verondersteld crimineel kopstuk Ridouan Taghi. Volgens het OM is T. volop betrokken geweest bij de misdaadorganisatie van Taghi, toen hij hem enkele maanden bijstond als advocaat. “Youssef was de onmisbare schakel, hij was de flessenhals”, aldus de officier van justitie.

Taghi (44) zit in voorarrest in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, als hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo.

Vanaf maart 2021 bezocht T. zijn gedetineerde neef vele malen. Na enige tijd werd volgens het OM duidelijk dat de twee in de EBI heel andere dingen bespraken dan reguliere kwesties en werd er in het diepste geheim een onderzoek gestart. Taghi zou onder meer gewelddadige uitbraakplannen met zijn neef hebben besproken.

Het OM vreest dat – mocht dit plan daadwerkelijk tot uitvoer zijn gekomen – ‘dit niet had kunnen plaatsvinden zonder dat er slachtoffers waren gevallen’.

Linda van de Oever Officier van Justitie : Er was niemand anders van de organisatie die de mogelijkheid om met Ridouan T. te spreken die immers in de zwaarbeveiligde EBi zit. Hij heeft veel meer laten zien dan alleen maar het doorgeven, maar hij heeft actief meegedacht, hij heeft mensen aangesproken, hij is ook delen in de winst van sommige misdrijven, dus hij heeft veel meer moeten weten vanaf het begin. Wij zijn er absoluut niet van overtuigd, dat blijkt ook niet uit het dossier dat hij enkel onder druk of onder naiviteit heeft gehandeld.

Aanbevolen