Mara van den Berg Officier van justitie over haar werk als Officier

Honderden rechters en officieren van justitie dreigen voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis tijdelijk het werk neer te leggen. De onvrede over de hoge werkdruk, enorme personeels te korten en toenemende bedreigingen is groot.

Door de capaciteits problemen blijven zaken soms jarenlang op de plank liggen. Mara van den Berg Officier van Justitie OM Amsterdam vertelt over haar werk als Officier en hoe groot de druk is bij de rechtspraak.

Mara van den Berg : Ik denk dat er niet één oorzaak te vinden is, het is natuurlijk heel makkelijk om te zeggen dat er te weinig mensen zijn, maar dat spreekt voor zich.

De verkeerszaken die ik doe kunnen er zo veertig zijn die op dit moment lopen. Ik heb ook een aantal ernstige zedenzaken onder me, dat zijn er zeker 25 a 30, dan heb ik een aantal zaken lopen waarbij het gaat om moord en doodslag, dat zijn er denk ik ongeveer vijf. Wapenhandel, drugshandel, gewapende overvallen dat zijn er denk ik ook al zo’n twintig, dan gaan we denk als snel richting de 100.

 

 

Snapt u dat de slachtoffers erg weinig vertrouwen hebben in de rechtstaat ?

Mara van den Berg : Het kost soms enorm veel moeite om je hele verhaal bij de politie de vertellen, maar dat is wel de realiteit dat ik helaas niet iedereen en elke zaak de aandacht kan geven die het verdient en dat ik mijn tijd moet verdelen over heel veel zaken.

Mara van den Berg is binnen het Amsterdamse parket persofficier en ook verantwoordelijk voor verkeerszaken en dus moet ook regelmatig overlegd worden met de politie. Volgens justitie en rechters is er een ander duidelijk oorzaak voor het capaciteits probleem, de bezuinigingen op de rechtspraak, daar 12 jaar geleden al voor gewaarschuwd.

 

Aanbevolen