Linda van den Oever Officier van justitie vertelt over sextortion

Linda van den Oever Officier van justitie vertelt EenVandaag over sextortion. Dit in verband met de zaak van Gianni de W. die vandaag tercht stond voor sextortion, hij zou meer dan tientallen minderjarigen afgeperst met naaktfoto’s.

De rechtbank in Breda buigt zich vandaag over het online misbruik van dertig slachtoffers. De W., afkomstig uit Etten-Leur, zou in totaal 172 slachtoffers hebben gemaakt in acht jaar tijd. De dertig waar de rechter zich op richt, hebben aangifte of melding gedaan. Eén slachtoffer zou ook door hem zijn aangerand.

Op de computer van De W. werd een grote hoeveelheid kinderpornografisch materiaal gevonden. De politie vond op zijn computer 150 mappen met verschillende meisjesnamen. In sommige mapjes stonden duizenden afbeeldingen van een slachtoffer. Hij zou zelfs vriendinnen van hem hebben afgeperst, die niet wisten dat De W. erachter zat.

Linda van den Oever Officier van justitie : Wat we bij de politie merken is dat er steeds meer aangifte wordt gedaan van misbruik van beeldmateriaal van met name minderjarige meiden maar soms ook jongens en dat daar heel vaak een dader achter zit die heel veel verschillende slachtoffers heeft gemaakt.

Het kan zijn dat het hier gaat over en weer sexte dus het sturen van geslachtsdelen, sexy foto’s tot het daadwerkelijk betalen daarvoor, we zijn bij jonge kinderen dat die nog wel worden verleid op bijvoorbeeld gameplatforms, stuur mij een foto en dan krijg je zoveel credits, en dat die daar niet zoveel kwaad inzien en dat doen, en niet beseffen dat dat materiaal misbruikt kan worden. Dat kunnen eigenlijk alle kinderen zijn die al een tablet kunnen vasthouden.

Het zijn niet alleen de kinderen die zicht bewust moeten zijn van het feit van wat zij online sturen naar wie dan ook dat je nooit weer wat ermee gaat gebeuren, je kunt dat niet in de hand houden, je verliest de controle over. Maar ouders moeten die boodschap ook brengen waar je vroeger waarschuwde voor enge mannen in het park en niet met vreemden praten, zo zou je dat nu eigenlijk ook moeten doen.

 

Aanbevolen