Willem Engel inhoudelijke behandeling van de strafzaak opruiing

Iets meer dan een jaar geleden was de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Engel die verdacht werd van onder meer opruiing op social media Twitter. De rechtszaak werd gevoerd door voorzitter senior rechter Jacco Janssen en had twee openbare aanklaagsters mrs. W.D. van den Berg en S. Groen.

Op de zitting van 21 november 2022 is uitgebreid stilgestaan bij de inhoud van die uitlatingen, de context waarin deze zijn gedaan en de bedoeling daarvan.

Daarnaast stond de vraag centraal tot welke strafbare feiten de uitlatingen zouden hebben opgeroepen. Een ander onderwerp van debat was in hoeverre de vrijheid van meningsuiting van de verdachte bij een veroordeling zou worden ingeperkt.

 

 

De gehele zitting duurde maar liefst meer dan 8 uur. Met korte onderbrekingen kreeg Willem Engel geruim de tijd van Jacco Janssen om het woord te voeren en zich te verdedigen op zijn genoemde standpunten. Ook advocaat Ruperti kwam aan het woord, niet zo heel veel als Engel, maar toch kon hij zijn requisitor houden.

Er werden screenshots getoond van de tweets die Willem Engel had geplaatst en nog wat spreadsheets met zinnen en dergelijke over Koffie drinken bij Bruls en iets met prikjes en prikbussen.

Eis van het Openbaar Ministerie was een taakstraf

 

Aanbevolen