Openbaar Ministerie eist 18 maanden cel tegen Sanne S. Cato Stalking

Openbaar Ministerie in Utrecht heeft 18 maanden cel geëist tegen Sanne Streefkerk aka Cato die haar eigen stalking in scene heeft gezet waardoor Berry een jaar onschuldig heeft vastgezeten.

De 34-jarige vrouw uit Putten wordt ervan verdacht haar eigen stalking in scène te hebben gezet. Daardoor belandde een man in 2019 een jaar in de cel. Aan hem bood het OM excuses aan.

Sanne Streefkerk deed in 2017 en tussen 2020 en 2021 meerdere valse aangiften waarin ze de man beschuldigde van bedreiging, belaging, belediging en discriminatie. Ook stuurde ze kaarten, sms’jes, Instagramberichtjes en een mes naar zichzelf, uit naam van de man. ,,De teksten zijn grof”, zei de rechter.

De man en de vrouw leerden elkaar kennen in de kliniek waar S. stage liep. Daar zouden ze een conflict hebben gehad.

De man keek via een videoverbinding mee en liet via zijn advocaat weten dat hij zijn vertrouwen in mensen is verloren. Hij heeft gezondheidsproblemen en nachtmerries waarin hij denkt dat hij ‘nog steeds in detentie is’. Volgens justitie is de man ‘maximaal beschadigd’.

Leugens

,,Een web van leugens is uitgegroeid tot enorme proporties”, zei de officier van justitie. ,,Iedereen geloofde de sympathieke verpleegster, en niet hem, een psychiatrisch patiënt.” De officier bood tijdens de zitting zijn excuses aan namens justitie. ,,We zijn tekortgeschoten.‘’

In 2022 wijdde het tv-programma Zeeman Confronteert, waarin journalist Thijs Zeeman stalkers opzoekt, een aflevering aan de zaak. Daarin deed S. haar verhaal. ,,Dat was een noodkreet”, zei S. ,,Ik had dat nooit mogen doen.” Ze wordt ook verdacht van bedreiging van collega’s in het ziekenhuis waar ze werkte, het Tergooi MC.

Gedragsonderzoek

Uit gedragsonderzoek blijkt dat de vrouw een persoonlijkheidsstoornis en een posttraumatische stressstoornis (ptss) heeft en minder toerekeningsvatbaar is. Ook kampt ze met gezondheidsproblemen. Bij de zitting was een zorgverlener aanwezig. ,,Maar dit is geen reden om van een celstraf af te zien”, aldus het OM.

De uitspraak in deze zaak is op 17 mei 2024 om 13.00

Aanbevolen