Regiezitting eerste doxing-zaak ooit verdachte Huig Plug Rechtbank Rotterdam

Huig Plug staat terecht in de eerste doxing-zaak ooit in Nederland Rechtbank Rotterdam, regiezitting onder leiding van Rechter Jacco Janssen. Doxing het openbaar maken van persoonsgegevens.

Een complotdenker zette een foto, het woonadres en het telefoonnummer van een officier van justitie online. Er zullen de komende jaren honderden nieuwe zaken volgen. ,,Het wordt interessant om te zien waar de grenzen liggen van deze nieuwe wet.

Huig loopt weg

Ik stap nu op, zegt Huig Plug tegen rechter Jacco Janssen. Ik kan geen zaken doen met een rechter die liegt op zijn CV. Ik stap op! Ik kan niet dwalen met die man.

Plug deelde de persoonsgegevens van een officier van justitie van het Openbaar Ministerie in Den Haag op X, luidt de aanklacht. De persoonsgegevens betroffen volgens het OM het verspreiden van een foto van de officier, een vermeend adres en een vermeend telefoonnummer en gegevens van zijn broer.

De hoofdofficier van justitie van het OM in Den Haag heeft aangifte gedaan. Plug werd op 31 januari aangehouden en zat een dag vast in een Rotterdamse politiecel. De politie doorzocht zijn huis en nam een computer in beslag.

Regiezitting

Plug kreeg woensdag de mogelijkheid zijn onderzoekswensen in te dienen. Hij wil diverse getuigen oproepen. En hij wil een lijst van personen die bij zijn huiszoeking aanwezig waren. Na het indienen van zijn wensen confronteerde hij de rechter met diens nevenfuncties en verliet hij de zitting. De rechtbank wees bijna alle onderzoekswensen af. Wel mag de verdachte audiobestanden van zijn politieverhoor terugluisteren op het politiebureau.

Daders van doxing riskeren een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een geldboete van maximaal 22.500 euro. Doxing is vaak gericht tegen bijvoorbeeld journalisten, politici, rechters, politieagenten of hulpverleners. Bij deze beroepsgroepen wordt de strafmaat met een derde verhoogd.

Stalking en Smaad

De rechtbank in Breda veroordeelde Plug in december voor stalking, opruiing en smaad. De Katwijker beschuldigde slachtoffers op sociale media van kindermisbruik en kindermoord. De rechtbank legde hem negen maanden cel op, waarvan vijf voorwaardelijk.

Aanbevolen