Linda van den Oever Landelijk Officier over Gianni de W

Linda van den Oever Landelijk Officier (online) sexueel kindermisbruik over de uitspraak sextortion Gianni de W in programma Renze. De 25-jarige verdachte in de grootste onlinemisbruikzaak tot nu toe gaat voor 6,5 jaar de cel in. Daarnaast moet Gianni de W. een tbs-behandeling ondergaan. De man uit Etten-Leur heeft tientallen veelal minderjarige slachtoffers afgeperst met hun naaktbeelden.

De straf die de rechter oplegt is nagenoeg gelijk aan de eis van de officier van justitie. Het Openbaar Ministerie (OM) had een gevangenisstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging geëist.

In plaats van tbs met dwangverpleging legt de rechter tbs met voorwaarden op. Daarmee heeft De W. een grotere kans om uiteindelijk terug te keren in de maatschappij.

De rechter acht tbs met voorwaarden voldoende, omdat De W. heeft laten blijken dat hij beseft wat hij heeft aangericht. Ook werkt hij uitzonderlijk goed mee aan zijn behandeling en boekt hij volgens experts grote vooruitgang.

Naast zijn celstraf en tbs-behandeling moet De W. ruim 91.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan zijn slachtoffers. Via sociale media kwam De W. met zijn slachtoffers in contact. Onder valse namen bood hij de meisjes geld aan voor het sturen van naaktbeelden.

Maar hij betaalde nooit. Wel dreigde hij de beelden te verspreiden als ze niet nog meer materiaal zouden sturen. In enkele gevallen heeft hij dit ook daadwerkelijk gedaan. Deze praktijk staat bekend als sextortion.

Ook zijn voormalige goede vriendinnen en zijn toenmalige vriendin werden de dupe. De impact op de doorgaans kwetsbare slachtoffers was groot. Veel van hen zochten psychologische hulp, sommigen kregen suïcidale gedachten. Nog steeds heeft het impact op hen, zei de rechter vandaag.

Verschillende slachtoffers kwamen tijdens eerdere zittingsdagen aan het woord. Eén van de slachtoffers vertelde in de rechtbank hoe De W. haar leven heeft ‘bekneld en bespeeld’. “Ik hoop dat jij je nu net zo gevangen voelt als ik mij dat jarenlang ook heb gevoeld”, zei ze.

 

 

Linda van den Oever Landelijk Officier : De slachtoffers hebben nooit geweten wie er aan de andere kant zat en als dat een vriend van je blijkt te zijn ja dat doet zoveel met die meiden dat zij dit best wel een lange tijd met zich meedragen.

Tijdens het plegen van de feiten, zelfs als meisjes zeiden ik zie het echt niet meer zitten, ik wil niet meer leven, ik wil niet meer verder is hij (Gianni de W) toch doorgegaan met afpersen.

 

Aanbevolen