Rechter Ilse Bouter Om Rotterdam doet uitspraak in de Stealthing zaak

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 28-jarige man veroordeeld voor het dwingen van zijn bedpartner om seks te hebben zonder condoom.

De man had tijdens de seks stiekem het condoom afgedaan, terwijl de vrouw vooraf had aangegeven geen seks te willen zonder condoom. De rechtbank veroordeelt de man tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een schadevergoeding van 1.000 euro.

De vraag die de rechtbank moest beantwoorden was of de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting of aan dwang. Voor verkrachting is dan ook nodig dat de dwang betrekking heeft op het seksueel binnendringen van het slachtoffer.

Daar is volgens de rechtbank geen sprake van. Over het seksueel binnendringen was immers overeenstemming tussen de verdachte en aangeefster. Het onverwachts handelen zag op het seksueel binnendringen zonder condoom.

Dwang

De verdachte heeft zich wel schuldig gemaakt aan dwang. Hij heeft tijdens de seks met het slachtoffer zijn condoom afgedaan en heeft haar vervolgens zonder condoom gepenetreerd, terwijl het slachtoffer hem voorafgaand aan de seks had laten weten dat zij geen seks met hem wilde zonder het gebruik van een condoom. Dit handelen wordt ook wel ‘stealthing’ genoemd.

 

 

Aanbevolen