Daniëlle van Zetten Officier van Justitie in NOS Nieuws strafbare feiten Leuzen Erasmusbrug

Daniëlle van Zetten Officier van Justitie OM Rotterdam vertelt in het NOS Nieuws waarom de leuzen op de Erasmusbrug Rotterdam strafbaar zijn

Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar de leuzen die tijdens de jaarwisseling geprojecteerd waren op de Erasmusbrug in Rotterdam. Het OM is van mening dat de uitingen strafbaar zijn.

De leuzen werden om klokslag 00.00 uur geprojecteerd op de zijkant van de brug en waren daardoor ook te zien tijdens de live-uitzending van het aftelmoment van RTL. Er waren onder meer teksten te lezen als “White lives matter” en “Vrolijk blank 2023”.

Daniëlle van Zetten Officier van Justitie tegen NOS : Het Openbaar Ministerie is tot de vaststelling gekomen dat er sprake is van strafbare uitingen. We hebben gekeken naar de omstandigheden waaronder die uitingen zijn gedaan, de achtergrond en de samenhang en wij menen dat er sprake is van discriminatie.

NOS : Heeft u ook vast kunnen stellen waar de projectie vandaan is gekomen ?

Daniëlle van Zetten Officier van Justitie: Op dit moment hebben we niet met zekerheid vastgesteld waar de projecties vandaan komen, daar zijn wel aanwijzingen voor maar ook daar richt het onderzoek zich op.

NOS : Zijn er verdachten in beeld ?

Daniëlle van Zetten Officier van Justitie : Er zijn op dit moment geen verdachten in beeld, wij doen onderzoek naar degene die verantwoordelijk zijn hiervoor, de vrijheids van meningsuiting is in groot goed, dat is vast gelegd in de wet, maar daar zitten echt wel grenzen aan. Je mag vinden en zeggen wat je wil, maar de grenzen daarvan die staan in het Wetboek van Strafrecht en op het moment dat je aanzet tot discriminatie of groepen gaat beledigen, daarvan stellen wij, dat mag niet dan ga je die grenzen over en dan past de vervolging en een snelle inzet.

Bron NOS
Aanbevolen artikelen