Lisan Wösten hoofdofficier OM Rotterdam persconferentie explosie Schammenkamp

De gemeente Rotterdam, politie en justitie in Rotterdam geven op dit moment een persconferentie over de explosie van begin deze week aan de Schammenkamp. Je kunt hier rechtstreeks de beelden uit het Rotterdamse stadhuis bekijken.

Loco-burgemeester Robert Simons vervangt tijdens de persconferentie burgemeester Ahmed Aboutaleb die momenteel op werkbezoek in Zuid-Amerika is. Daarnaast zijn plaatsvervangend hoofdofficier Lisan Wösten en Diana van Gammeren van de Rotterdamse politie aanwezig.

Maandag halverwege de avond deed zich een zware ontploffing voor in een garagebox in een flatgebouw aan de Schammenkamp in Zuidwijk, gevolgd door een brand. De verwoestende klap en het vuur richtten enorme schade aan. Van de 44 flatwoningen die moesten worden ontruimd, zijn 12 tot 15 woningen zó zwaar beschadigd dat ze voorgoed onbewoonbaar zijn.

 

 

Lisan Wösten OM Rotterdam :  Goedenmiddag, ook ik wil als eerste mijn medeleven betuigen aan de nabestaanden van de overleden slachtoffers, het is toch onvoorstelbaar hoe zij zich moeten voelen, zo kort en op deze wijze een familielid, vriend, kennis of een collega verloren zijn.

Zoals de politie zojuist al zei is vandaag wederom een lichaam aangetroffen, de identificatie laat op zich wachten maar hopelijk kunnen nabestaanden als dan toekomen aan de verwerking hun zware verlies en ik wens hen daar ook veel sterkte bij.

Medeleven gaat ook uit naar de mensen die hun woning of bedrijfspand en waardevolle spullen zijn kwijtgeraakt. Ben zelf op de plek van de explosie geweest en wat ik daar heb gezien heeft echt hele diepe indruk gemaakt op me.

De schade is enorm, het gebouw is door de klap en de brand instabiel geworden en de hoeveelheid brokstukken die opgeruimd moeten worden is groot. Het onderzoek naar de oorzaak van die explosie wordt daardoor bemoeilijkt maar is wel in volle gang.

Als Openbaar Ministerie leiden wij dit onderzoek en ik wil met klem hier benadrukken dat het niet wil zeggen dat we er van uit gaan dat de explosie te wijten is aan een aanslag of een ander strafbaar feit.

Alle mogelijke scenario’s dus ook niet strafbare staan open, wij kijken met hele brede blik. En hopelijk zal dit onderzoek en de sporen die we aantreffen ons het verhaal kunnen vertellen op enig moment van wat die vernietigende explosie nu heeft veroorzaakt.

Het onderzoek wordt gedaan door een team van ervaren rechercheurs, forensische specialisten onder leiding van een Officier van justitie van het Rotterdams Parket. Alles wordt vastgelegd, alle wordt uitgelopen en niet wordt gemist. De verwachting is wel dat dit onderzoek enige tijd zal duren maar u kunt er van uit gaan dat wij er alles aan doen om boven water te krijgen wat nu de oorzaak is van de ramp die zich in de Schammenkamp heeft afgespeeld.

Nos : Waren er mogelijke meldingen van woningcoöperaties over gaslucht die er geroken zou zou ?

Lisan Wösten OM Rotterdam :  Nou ik heb wel begrepen dat omwonenden of bewoners een gaslucht of iets dergelijks hebben geroken en ik begreep ook dat er wel gemeten is maar dat er niets is aangetroffen.

 

 

 

Aanbevolen