De week van Olav Brink persvoorlichter Openbaar Ministerie Rotterdam

Hola! Deze week een kijkje achter de schermen van het OM in Rotterdam. Mijn naam is Olav Brink (27) en ik ben woordvoerder bij het leukste arrondissementsparket (we zoeken nog nieuwe collega’s😅). Tegen familie en vrienden zeg ik altijd dat ik tofste baan van Nederland heb. Samen met mijn collega-woordvoerder Mark van der Wel nodigen we je uit om een kijkje in onze keuken te komen nemen!

29 Augustus 2022 : vanochtend ben ik begonnen met een persoverleg daarin bespreken we de belangrijkste zaken met de hoofdofficier van justitie (Hugo Hillenaar). We hebben uitgebreid stilgestaan bij het heftige incident in Nieuw-Beijerland van het afgelopen weekend. Daar was mijn collega Mark van der Wal bij betrokken. Hij zal deze week jullie meer vertellen over zijn werkzaamheden bij zo’n heftig incident. Daarnaast hebben we gevoelige zaken overleg gehad en hebben we bijgepraat met de politie.

Na het werk vind ik het fijn om te sporten. Zo maak ik mijn hoofd leeg. Nu ga ik nog even aan de slag om mijn mail weg te werken – Olav Brink

30 Augustus 2022 : Als woordvoerder draaien we ook piket. Gisterenavond kreeg ik een melding waar ik nu gelijk mee aan de slag ga. Verder staat er vandaag een kennismiddag gepland over opsporingsberichtgeving.

Wij draaien dus ook piket als woordvoerders.  Dat betekend dat wij bij een heftig incident betrokken worden. Dan worden we meestal door de politie gebeld. In sommige gevallen gaat een melding direct naar ons, zoals bij het HARC-Team. Dat is een special team dat Cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven.

Nou gisteravond kregen wij een melding van een onderschepte partij Cocaïne. Daar ga ik vandaag mee aan de slag. Het klinkt alsof ik daar de hele dag aan werk, maar dat is misschien een uurtje werk. Ik maak een persbericht, kies een bijpassende foto en dat stem ik af met de ketenpartners, dat zijn de douane, fiod Opsporing, zeehavenpolitie en het OM. Als dat is gepubliceerd en iedereen is akkoord publiceren we het persbericht op de website van het OM. – Olav Brink

31 Augustus 2022 : Vandaag ga ik aan de slag met een aantal vragen die journalisten hebben gesteld over lopende onderzoeken en werk ik aan een communicatiestrategie over een nieuw project om criminele jongeren op het juiste pad te houden. Daarnaast heb ik altijd vrije ruimte in mijn agenda voor de ad-hoc klussen. Die ad-hoc werkzaamheden vind ik persoonlijk het leukste aan ons werk. Vaak zijn het wat ingewikkelde/gevoelige casussen waarin je dan moet adviseren.

Uiteraard houd ik gedurende dag het nieuws en de politie bij. Ik probeer zo goed als mogelijk een beeld te geven van mijn werkzaamheden.

Dit zijn mijn collega’s Mark (van der Wel) en Daniëlle. Mark is ook woordvoerder en Daniëlle is onze communicatieadviseur. Josanna onze communicatie medewerker start maandag weer. We hebben het altijd gezellig.

Mark van der Wel : Zoals je ziet werken we ook altijd met video bel verbindingen, we zien elkaar regelmatig op het parket maar we werken ook veel thuis.

Zoals je ziet lachen we ook veel bij het OM. Inmiddels is de piketlijn ook weer gegaan. Er is afgelopen nacht opnieuw Cocaïne onderschept. Maar liefst 1500 kilo. Dat is echt onwijs veel. Ik ga net als gisteren weer een persbericht publiceren.

Volgende week staat er een impactvolle zaak inhoudelijk op zitting. We weten dat er voor deze zaak ook veel media-aandacht is. Hier bespreek ik samen met de officieren van justitie hoe wij omgaan met de media. Bijvoorbeeld of we wel of niet interviews afgeven. Bij gevoelige en impactvolle zaken bespreken wij dit als woordvoerders standaard met de officieren van justitie. Zodat de officieren niet overvallen worden door de media en zijn voorbereid op eventuele vragen. – Olav Brink

1 September 2022 : De dag is alweer een tijdje bezig, het is 14.00. Het is best wel druk op de afdeling persvoorlichting. Mijn collega Mark is er ook. En Annelot zit gezellig bij ons. Er is ook weer drugs onderschept in de Rotterdamse Haven. 3000 kilo Cannabis, dat is echt onwijs veel en treffen we niet vaak aan. Ik deel het persbericht hier met je.

Mark van der Wel en ik gaan nu vragen beantwoorden :

Voorlichten jullie ook de buitenlandse pers ?

Mark : Dat gebeurd zeker. We krijgen heel veel vragen uit het buitenland. Vaak bij drugsvangsten. We hopen wel dat Engels de voertaal is, omdat ons Spaans niet van dusdanig niveau is dat we ze vloeiend kunnen beantwoorden. Maar Google translate helpt ook altijd.

Hi, Olav, wat maakt jou baan de tofste baan van Nederland ?

Mark : Het feit dat je met heel verschillende mensen werkt en dat je van heel veel zaken weet. Daar kun je natuurlijk niets mee. Dat betekend dat je wel met die informatie zo goed als het kan voor te lichten over zaken en onderwerpen die spelen.

Olav : Ja, dat vind ik ook interessant, en wat ik vooral ook leuk vind, wanneer je aan iets hebt gewerkt en je ziet het terug in de media en dat andere mensen dat delen. Of dat je op een verjaardag zit en iemand praat over een zaak waaraan je hebt gewerkt. Dat vind ik altijd heel erg waardevol.

Werk je ook weleens op locatie waar bijvoorbeeld de drugs in beslag is genomen ?

Nee dat is veel te gevaarlijk ! De in beslag genomen drugs worden beveiligd door het Team Bijzondere Bijstand van de Douane.

Heb je nog tips voor als je binnenkort aan de slag gaat bij het OM ?

Bezoek eens een zitting, dat is onwijs leerzaam, zo leer je goed de rol van het OM kennen.

Work hard, play hard! Het is altijd goed om naast het harde werk samen met collega’s gezellig te barbecueën. Dit doen we (Politie Rotterdam) ieder jaar aan het begin van het nieuwe seizoen van Bureau Rijnmond. Naast dat het heel gezellig is, is het ook goed voor de onderlinge samenwerking. Ook deze keer was het weer zeer geslaagd! Bedankt voor de goede zorgen, Suzanne!

Olav Brink

2 September 2022 : Zoals verwacht is mijn dag iets anders gelopen dan ik had ingepland. Ik ben vooral bezig met een zaak die volgende week inhoudelijk staat en daarnaast hadden we een doorbraak in een onderzoek.

Als woordvoerder maak je soms lange dagen. Dit is zo’n dag. Ik ben bijna klaar en daarna ga ik van m’n vrijdagavond genieten. Vandaag ben ik met veel verschillende dingen bezig geweest, zoals: een persbericht schrijven, afstemmen met de politie over communicatie van een aanhouding in het buitenland, overleg met de hoofdofficier van justitie en verschillende overleggen met officieren van justitie over lopende onderzoeken. Dit weekend heb ik nog piket, dus m’n telefoon gaat overal mee naar toe. Als er incidenten zijn die ik hier met jullie kan delen, zie je dat vanzelf. Fijn weekend! – Olav Brink

4 September 2022 : Onder toeziend oog van deze kater maak ik het persoverzicht. Dit is een overzicht van alle incidenten van het weekend, de hightlights van afgelopen week en blikken we vooruit naar de week die komen gaat. Dit verslag maken we iedere zondag en delen we met de parketleiding en het managementteam. Dit is ook het einde van mijn take over. Ik hoop dat ik jullie nu een goed beeld hebben over het werk van een woordvoerder bij het OM. Ik vond het in ieder geval leuk jullie een inkijkje te geven. Wellicht tot een volgende keer! 😃 – Olav Brink

 

 

 

Aanbevolen