Wat is Cassatie en hoe werkt het

Bij cassatie wordt een strafzaak niet opnieuw of inhoudelijk meer behandeld, maar kijkt de procureur-generaal of de strafzaak volgens de wet goed is verlopen.

Na het Hoger Beroep kan alleen de verdachte nog in cassatie, daarbij wordt de strafzaak niet opnieuw en of inhoudelijk meer behandeld. Bij de cassatie kijkt de procureur-generaal van de Hoge Raad of de strafzaak volgens de wet goed is verlopen.

De uitspraak van een cassatie kunnen zijn dat de zaak wordt verworpen wat inhoud dat het vonnis dat in het Hoger Beroep is uitgesproken in stand blijft. Een andere uitspraak kan zijn dat de strafzaak terug gaat naar de rechtbank, maar op bepaalde punten of in zijn geheel. 90% van de cassatie zaken worden verworpen dat betekend dat het vonnis in stand blijft.

Een verdachte krijgt een nieuwe advocaat, bij cassatie heb je speciale cassatie advocaten, dit doet een gewone advocaat namelijk niet, daar moet je gespecialiseerd in zijn. De bekendste cassatie advocaat is Baumgardt in Rotterdam, deze heb ik zelf gehad voor mijn cassatie zaak.

Aanbevolen artikelen