Taakstraf voor man en vrouw die Mark Rutte, Kaag en de Jonge bedreigde

Politierechter legt 90 uur Taakstraf op voor de schietschijfactie met Rutte, Sigrid Kaag en De Jonge als doelwit

Vandaag zijn een man en een vrouw voor de ernstige bedreiging van drie bewindslieden. Een van de verdachten is de Zwolse actievoerder Eline van ’t N. die eerder is veroordeeld voor het fakkelincident bij de voordeur van het woonhuis van minister Sigrid Kaag.

De bewindslieden die de twee op de korrel namen, waren premier Rutte en de ministers Kaag en De Jonge. Hun foto, geplaatst op een afbeelding van een schietschijf, hingen ze op diverse plekken in Amsterdam op, waaronder op de achterkant van een politiebus.

Celstraf op zijn plaats

De twee verdachten zijn veroordeeld tot 90 uur werkstraf. Dat was ook de eis van de officier van justitie. De rechter maakte van haar hart geen moordkuil en verklapte dat ze gezien de ernst van de feiten aan een celstraf had gedacht. ,,Een celstraf zou op zichzelf wel op zijn plaats zijn. Ook als signaal naar de samenleving dat dit echt niet kan. Politici moeten zonder angst hun werk kunnen doen.’’

Justitie

Volgens justitie gaat het om ernstige feiten omdat de bewindslieden konden aannemen dat dit regelrechte doodsbedreigingen zijn. De politici hebben dat ook zo ervaren, zo blijkt uit hun aangifte. Ze waren enorm geschrokken volgens justitie en gingen uit van het ergste. Volgens de rechter is dat ook logisch.

,,Het was een tijd met veel spanning. Zij konden niet weten wat de eventuele bedoelingen waren.’’
De actie met de schietschijven was volgens de twee verdachten gericht tegen het toenmalige covidbeleid en niet tegen de bewindslieden zelf. ,,De foto’s stonden voor een protest tegen het covidbeleid. De boodschap was, ga los op het fuckbeleid’’, verklaarde Eline. Haar kompaan Rick de H. (45) uit Amsterdam zegt dat hij de schietschijven toen zelf niet zag als een bedreiging maar dat nu wel begrijpt. ,,Het was een stomme actie.’’

Boek over De Officier

Ze zegt in de gevangenis te hebben ontdekt dat ze schrijven erg leuk vindt. Ze werkt aan meerdere boeken, ook over haar tijd als prominent actievoerder en gezicht van Onrecht TV. Een titel verklapte ze al: De Officier. Of het gaat over de man die haar aanklaagde voor de bedreiging van Kaag met het fakkelincident en vandaag in de schietschijvenzaak weer tegenover haar zat, wilde ze niet kwijt.

Aanbevolen artikelen