Sleutelhanger tegen notoire stalkers en plegers van huiselijk geweld

Een sleutelhanger in combinatie met enkelband dader Stalking die alarm slaat als een rancuneuze ex te dichtbij komt

Hulpverleners in de Rotterdamse regio experimenteren met een nieuw middel in de strijd tegen notoire stalkers en plegers van huiselijk geweld: een sleutelhanger die alarm slaat als een rancuneuze ex te dichtbij komt.

De proef is uniek in Nederland. Want elke ex is een stalker ? Stalking wordt iets te vaak gebruikt van iets wat geen stalking is. Het is tegenwoordig een hype, als je iemand al verkeerd aan kijkt is de gene al meteen een stalker.

Sleuterhanger zinloos

De sleutelhanger is gekoppeld aan de enkelband van een dader en weet dus wanneer deze persoon in de buurt komt en mogelijk zijn contactverbod overtreedt. Is dat binnen een straal van een kilometer? Dan krijgt de reclassering een seintje. Medewerkers bepalen vervolgens of actie nodig is.

Niet iedere stalker krijgt een enkelband, en niet iedereen met een contactverbod draagt een enkelband dus dit experiment is zinloos.

Humeyra

Het experiment volgt op de schokkende dood van Humeyra (16). De Rotterdamse werd in december 2018 na een maandenlange stalking doodgeschoten. Instanties hadden volledig langs elkaar heen gewerkt, concludeerde de Inspectie Justitie en Veiligheid in een vernietigend rapport. De proef met de enkelband was één van de aanbevelingen die de onderzoekers deden.

Enkelband als een straf

Een van de vier mannen die zo’n speciale enkelband draagt, stond afgelopen week voor de rechter omdat hij allerlei verboden had geschonden. De 55-jarige Rotterdammer zei dat de band ‘voelt als een straf’.
Toch is het dat niet.

De Rotterdammer kreeg hem namelijk toen hij vrijkwam in afwachting van zijn rechtszaak voor mishandeling en het herhaaldelijk overtreden van het huisverbod van de burgemeester en contactverbod van het OM. De band moet hem weghouden bij zijn ex, de vrouw met wie hij meer dan twintig jaar samen was.

Is dit weer zo’n dom experiment van de reclassering Rotterdam, tja je verwacht het niet.

Aanbevolen artikelen