Reena Dhoen Officier van justitie over eis dodelijk ongeluk Maasboulevard

Licht en donker kwamen samen op die fatale 2e september 2023 op de Maasboulevard in Rotterdam. Jaap (79) en zijn buurvrouw (74) hadden het prille geluk gevonden met elkaar toen zij onderweg naar de vuurwerkshow van de Wereldhavendagen werden aangereden. Ze waren op slag dood. Het Openbaar Ministerie spreekt van doodslag en eist acht jaar cel en tbs.

Mark G. (37) is die dag bij zijn moeder geweest en is vol emoties vertrokken. Hij heeft geblowd en heel veel gedronken, zijn moeder schat vijftien tot twintig blikjes bier. Als een kamikaze rijdt hij door de stad, auto’s rechts inhalend, door rood licht en veel te hard.
Op de Maasboulevard, ter hoogte van voormalig zwembad Tropicana, steken Jaap en zijn buurvouw over.

Als ze bijna aan de overkant zijn, worden ze door het bestelbusje van Mark G. geschept. De snelheid van de botsing is tussen de 99 en 116 km per uur, waar 50 is toegestaan.

Officier van justitie Ronald Steen: “Ik heb bij de reconstructie in de auto gezeten die honderd reed, ik was doodsbang.” De bestuurder zegt het in de rechtszaal meerdere keren, tot verdriet van de nabestaanden: “Ik kan mij er niets van herinneren. Ik weet nog dat de voorruit naar binnen kwam maar verder weet ik niets.”

Reena Dhoen Officier van justitie : Dat lijkt het heel weinig voor het doodrijden van tween personen, maar dat is het niet, dat komt omdat we te maken hebben met een persoon die verminderings toerekeningsvatbaar is, dat betekend dat het hele gebeuren hem niet voorledig kan worden aangerekend.

Grote kans op herhaling
Deskundigen adviseren Mark G. tbs op te leggen, omdat ze een grote kans op herhaling zien. De verdachte heeft borderline, antisociale kenmerken en is zwaar verslaafd. Hij heeft een lange geschiedenis van opnames in psychiatrische instellingen en veroordelingen. Op zijn 16e overviel hij een pizzakoerier en daarna volgde de nodige diefstallen.

 

 

Aanbevolen