
Werken bij het OM wordt net als Daniëlle van Zetten Officier van Justitie
Daniëlle van Zetten die vanaf 2004 werkt als Officier van Justitie bij het OM Rotterdam, wat houd Officier van justitie in en hoe wordt je Officier.
Als Officier van Justitie geef je leiding aan een strafrechtelijk onderzoek, zegt Daniëlle van Zetten die vanaf 2004 werkt als Officier van Justitie bij de Rechtbank in Rotterdam.
Als officier van justitie pak je de regie en kijk je verder dan de feiten van de strafzaak. Bij het voorleggen van een passende strafeis houd je rekening met zowel het slachtoffer als de verdachte. Zo draag je bij aan rechtvaardigheid en veiligheid voor alle betrokkenen en de omgeving.
Als officier van justitie zorg je – samen met de politie en andere ketenpartners – voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Van winkeldiefstal tot moord en van belastingontduiking tot cybercrime en terrorisme.
Je geeft leiding aan het opsporingsonderzoek, vormt het dossier en bekijkt zorgvuldig wat de meest passende strafeis of interventie is. Uiteindelijk presenteer je de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek ‘op zitting’ en leg je een strafeis voor aan de rechtbank. Je kunt daarnaast ook verder verdiepen en bijvoorbeeld portefeuillehouder worden binnen een parket.
Werken en leren tegelijk
Om de kneepjes van het vak te leren krijg je een opleiding. Deze is al net zo dynamisch als het vak zelf en wordt afgestemd op jouw kennis en ervaring. Na drie maanden sta je al op zitting – de totale opleiding kan 1,5 tot 4 jaar duren.
Theorie en praktijk worden gecombineerd en je doet al werkende je ervaring op in verschillende omgevingen van het OM. Van Afdeling Interventies en Afdeling Onderzoeken tot en met de Rechtbank en het ressortparket. Ook een stage buiten de rechterlijke macht, bijvoorbeeld bij de politie of binnen de advocatuur, kan onderdeel zijn van je opleiding.