Daniëlle van Zetten Officier van Justitie over kraken en ontruimen

Daniëlle van Zetten Officier van Justitie over de strafrechtelijke procedure van het kraken van een pand. Kraken houd in dat je zonder toestemming in een pand verblijft, de wet kraken is sinds 2010 in werking gesteld.

Daniëlle van Zetten Officier van Justitie : Het kraken gaat in zijn werk op het moment dat iemand de beslissing neemt om te verblijven in een pand terwijl hij geen toestemming heeft van de persoon aan wie dat pand toebehoort. We noemen die persoon de benadeelde partij in het strafrecht.

Dat betekend als we kunnen bewijzen dat iemand zich schuldig maakt aan kraken.. dan een procedure kunnen starten in het kader van ontruiming.

Dat betekend eigenlijk dat we iemand aan moeten zeggen dat een ontruiming er aan komt. Dat doen we schriftelijk, dan heeft een kraker een week de tijd om binnen die periode een procedure aan te spannen, dat heet een kort geding.

Dan gaat de rechter een beslissing nemen over de ontruiming en of dat mag, of dat het niet mag. Als de rechter daar toestemming heeft gegeven dan gaan we het pand ontruimen.

Lillian van Duijvenbode : De hulpofficier van Justitie is een agent met extra bevoegdheden. Wij worden ingezet om de ontruiming uit te voeren, dat doen we natuurlijk het liefst zo laagdrempelig mogelijk, maar als mensen niet willen luisteren dan moeten wij op zoek naar andere manieren. Maar veiligheid is daarbij het allerbelangrijkste. Na de ontruiming dragen wij het pand over aan de deurwaarder.

Die irritante kut muziek is er door Niels van de politie onder gezet waardoor je Daniëlle van Zetten haast niet kan verstaan.

 

Video

 

 

Aanbevolen