Daniëlle van Zetten Officier van Justitie over impact tonen van beelden

Daniëlle van Zetten Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie Rotterdam legt uit welke verplichte stappen en afwegingen er achter het publiceren van beelden zitten.

van Zetten vertelt ze over de stappen die volgen na een herkenning op die beelden. Nog steeds worden er beelden getoond van de Rellen aan de Coolsingel en ik neem aan dat er ook nog steeds beelden worden getoond van de rellen van Januari 2021.

Daniëlle van Zetten Officier van Justitie : Het heeft een ontzettende impact op het moment dat jou gezicht naar buiten wordt gebracht en daar moeten we een afweging in maken of dat ook past van de ernst van de feiten en  we ook zeker weten dat jij daarbij betrokken bent.

Dat betekend dat we niet direct met die beelden naar buiten kunnen. Dat betekend dat we heel zorgvuldig naar die beelden moeten kijken enerzijds om te kijken wie staan daar op ? Kennen we de personen die daar op zien ? en de personen die wij daarop zien zijn dat de verdachten van een strafbaar feit ? Die beoordeling moet eerst gaan plaatsvinden.

 

 

Dat betekend voor dat we naar buiten kunnen met de beelden dat dat een belangrijke stap is. En daarnaast willen wij bij die vaststelling willen we kijken of dat personen betreft die wij al kennen. Of wij die herkennen uit eerdere onderzoeken of die bekend zijn bij bijvoorbeeld de wijkagent of andere agenten. En dat resultaat zullen wij eerst af moeten wachten.

Mocht je betrokken zijn bij vernielingen en plunderingen, meld jezelf bij de politie, dan gaan wij een onderzoek starten de officier van justitie vervolging instelt en dat we uiteindelijk over kunnen gaan tot zaken aanbrengen bij de rechtbank of zelf straffen kunnen opleggen. Dat betekend dat we ook kijken naar de schade.

Die schade die willen wij verhalen. Dat betekent dat wij enerzijds kijken naar hele strenge straffen, maar anderzijds ook naar ben je in bezit van dure goederen ? Heb je veel geld op je rekening staan ? Dan zullen wij daar ook op gaan inzetten.

Video

 

 

Aanbevolen