OM start strafrechtelijk onderzoek naar discriminerende leuzen op Erasmusbrug

OM Rotterdam strafrechtelijk onderzoek naar de discriminerende leuzen die met een Pyloon werden getoond tijdens oud en nieuw op de Erasmusbrug

Het Openbaar Ministerie Rotterdam start een strafrechtelijk onderzoek naar de discriminerende leuzen die werden met een Pyloon getoond tijdens oud en nieuw op de Erasmusbrug.

De leuzen werden vanaf een woning geprojecteerd op de brug. Leuzen als Vrolijk Blank 2023 en “We must secure the existence of our people and a future for white children” (“We moeten het bestaan van ons volk en de toekomst voor witte kinderen veiligstellen”) de ‘14 Words’ van de (overleden) Amerikaanse neo-nazi en lid Ku Klux Klan David Lane. Zijn organisatie The Order propageerde de dominantie van het Arische ras en vermoordde een Joodse talkshowhost in 1984.

De beweging ‘White Lives Matter’ (WLM) claimt op Telegram tijdens oud en nieuw de neonazistische teksten op de Erasmusbrug te hebben geprojecteerd.

Social Media

Op Twitter ging men massaal los op het feit dat White Lives Matter niet strafbaar is, want dat is Black Lives Matter ook niet. Men vergeet alleen wel hoe Black Lives Matter is ontstaan. Daarnaast werden er nog meer leuzen geprojecteerd, maar dat paste niet op Twitter. Dus dan krijg je een hele heisa om 1 leus, wat zeer onterecht is, maar goed op Twitter en Facebook zitten niet al te slimme mensen.

Goed dat het OM over gaat tot onderzoek en hopelijk vervolging.

Grenzen

Het OM Rotterdam schrijft in een persbericht : Het OM is van mening dat de uitingen strafbaar zijn. Op basis van de context waarin de uitlatingen zijn gedaan en de samenhang daarvan meent het OM dat er sprake is van discriminatie.

De vrijheid van meningsuiting is een van de fundamentele rechten in de Nederlandse wet. Je mag dus zeggen en vinden wat je wilt. Maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen nooit mogen aanzetten tot discriminatie of een andere bevolkingsgroep mogen beledigen.

Volledig persbericht OM Rotterdam

 

Bron OM Rotterdam
Aanbevolen artikelen