Officier van justitie zegt dat de ontkennende verklaring van Jalal Onchin niet standhoudt

De ontkennende verklaring van Jalal Onchin houd niet stand vind de Officier van justitie tijdens de Pro-formazitting vandaag.

Jalal is verdachte van de explosie aan de Schammenkamp waarbij drie doden vielen een familielid van Jalal.

Dat Jalal eerder is veroordeeld in een drugszaak, maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend in een eerste inleidende zitting in Rotterdam, waar de rechter besloot dat Jalal vast blijft zitten.

De officier van justitie wilde tijdens de zitting aangeven dat de ontkennende verklaring van Jalal niet standhoudt. In de Spaanse drugszaak kreeg Jalal een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf.
‘Slachtoffer gevonden met jerrycans tussen benen’

Jalal hielp na de explosie, die op 29 januari plaatsvond, om het lichaam van een van de drie dodelijke slachtoffers uit het puin te halen. De officier van justitie vertelde vandaag dat één van de slachtoffers werd gevonden ‘met twee jerrycans tussen zijn benen’.

Klusbedrijf

Volgens zijn advocaat verhuurde Jalal O. het achterste deel van de garagebox en weet hij niks van de cocaïneproductie daar. Hij had volgens de advocaat een klusbedrijf en gebruikte daar de garage voor.

De mannen die illegaal aan het Schammenkamp verbleven zouden hem helpen bij zijn klusbedrijf. Ze moesten volgens de advocaat daar illegaal verblijven, omdat ze anders zouden worden teruggestuurd naar Marokko. “Daar heb je een probleem als je vertrekt en niet helpt Marokko op te bouwen”, zei de advocaat.

Daarnaast zijn foto’s gevonden op de telefoon van het dodelijke slachtoffer Ilyas (22) waarop witte emmers met damp en weegschalen staan in het pand aan de Schammenkamp. In een verhoor met de politie gaf Jalal aan de ruimte wel te herkennen, maar de spullen niet. Hij zou het pand deels weer hebben verhuurd, en niets weten van wat er zich daar afspeelde.

Ook vandaag ontkende Jalal weer: “Als ik hier iets mee te maken had, was ik niet vanuit het buitenland hiernaartoe terugkomen”, zegt hij over het feit dat hij in de avond van de explosie in België was. “Ik heb hier helemaal niets mee te maken, dat zal straks worden bewezen.”

De volgende pro-formazitting is op 16 juli 2024

Aanbevolen