Morena van Baaren Persrechter overheid moet optreden verkoop filtersigaretten

Morena van Baaren Persrechter Rechtbank Rotterdam over de uitspraak overheid moet optreden tegen verkoop van filtersigaretten.

De overheid moet meer doen tegen de verkoop van filtersigaretten. De manier om te meten hoeveel schadelijke stoffen er binnenkomen klopt niet, volgens de rechtbank in Rotterdam. Daardoor is de verkoop van deze sigaretten in strijd met de Tabaks- en rookwarenregeling.

Binnen zes weken moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hierop gaan handhaven. Of dat betekent dat filtersigaretten uit de handel genomen moeten worden, kan een woordvoerder van de rechtbank niet zeggen. De manier van handhaving is aan de NVWA en ‘die heeft allerlei mogelijkheden daartoe’.

Morena van Baaren persrechter : De fabrikanten die maken kleine gaatjes in de filters, als je dan meet dan  wordt schone lucht eigenlijk aangezogen en dat verdunt de hoeveelheid schadelijke stoffen.

Onderzoek van het RIVM heeft uitgewezen als je meet waarop de manier dat mensen daadwerkelijk sigaretten roken, tussen vingers en lippen wordt een deel afgeplakt en als je dan de waardes meet dan zijn die veel hoger dan die op Europees niveau zijn toegstaan. ”

 

 

Aanbevolen