Mark van der Wel OM Rotterdam over aanhouding agent voor Stalking

Mark van der Wel persvoorlichter en woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) Rotterdam vertelt over de Agent van de Politie Eenheid Rotterdam die is aangehouden voor Stalking.

De politie heeft afgelopen woensdag een agent aangehouden die verdacht wordt van stalking. De man is vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij is vrijgelaten, maar blijft verdachte, laat woordvoerder Mark van der Wel van het Openbaar Ministerie weten.
Wie de agent is, is niet duidelijk.

Een journalist van NRC meldt vrijdag dat het gaat om de wijkagent van Bleiswijk. Of hij daar is aangehouden en of zijn slachtoffer daar woont, wil justitie niet zeggen in verband met de privacy.

Mark van der Wel bevestigt wel de aanhouding en voorgeleiding. “Er ligt een aangifte van stalking. Die heeft overigens plaatsgevonden in de privésfeer en heeft niets te maken met zijn werk als agent”, benadrukt hij met klem. De man zou een vrouw korte tijd hebben lastiggevallen. Het is geen geval van jaren, voegt hij toe.

Stopgesprek

Doorgaans wordt met verdachten van stalking eerst een stopgesprek gevoerd en pas daarna aangehouden. Van der Wel kan niet zeggen of dat nu ook is gebeurd. Hij kan ook niet in detail treden welke redenen er waren om tot aanhouding over te gaan.
Dienstwapen zwaarder risico.

Agenten vormen mogelijk een extra risico, omdat zij beschikken over een dienstwapen. In het verleden zijn in onze regio verschillende geweldsincidenten geweest met dienstwapens. Zo schoot in 2019 een Dordtse agent zijn vrouw, twee kinderen en zichzelf dood met zijn dienstwapen.

Mark van der Wel zegt niet in te kunnen gaan op vragen of het wapen van de aangehouden agent heeft meegewogen in het besluit om hem aan te houden en of de man er mogelijk mee gedreigd heeft. “Bij stalkingszaken maken wij een inschatting van de risico’s en wij nemen geen enkel risico”, besluit hij.

Aanbevolen