Linda van den Oever persofficier over voortvluchtige crimineel Jos Leijdekkers

Jos Leijdekkers wordt door justitie gezien als een van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen.

Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning en dood van Naima Jillal. De vrouw verdween in 2019 nadat zij in Amsterdam in een auto stapte. Op een telefoon, die in het Marengo-onderzoek in beslag is genomen, zijn foto’s gevonden van een vrouw.

De man, afkomstig uit Breda, staat al sinds vorig jaar op de nationale opsporingslijst en de ‘most wanted’-lijst van Europol. De politie weet dat hij de afgelopen jaren ook in elk geval in Turkije en Dubai heeft vertoefd. In de uitzending van Opsporing Verzocht werd ook gemeld dat de ouders en zus van Leijdekkers in 2022 naar Turkije zijn gereisd en hem daar waarschijnlijk hebben ontmoet.

Jirko Patist persofficier : Wij hebben geprobeerd hem om te sporen, dat is op heden niet gelukt, we hebben ook gevraagd naar Nederland te komen via zijn advocaat en dat is niet gelukt en dan is er nog maar één middel en dat is hem op de internationale opsporingslijst zetten.

We verdenken hem dat ie betrokken is bij een grootschalige cocaïne handel, maar ook betrokken is bij een aantal ernstige geweldsdelicten. Wij denken dat hij achter de verdwijning zit van Naima Jillal, er zijn PGP-gesprekken die wij toeschrijven ook aan hem, waaruit wij afleiden dat hij betrokken is bij die verdwijning, maar ook de martelingen en de dood van mevrouw Jilal.

Linda van den Oever persofficier : Wij gaan er van uit dat hij zich in het buitenland bevind dus dat gaat in overleg met de autoriteiten van het  betreffende land.

Jos wordt gezien als één van de zwaarste criminelen van Europa, de Gouden tip is verhoogd naar 200.000 euro.

Aanbevolen