Levenslang gevangenisstraf Ridouan Taghi Marengo proces

Na zes jaar en 142 zittingsdagen komt er een voorlopig eind aan de Marengo-zaak. Voorlopig, want de kans is groot dat er een hoger beroep zal volgen. Ze zijn bijna allemaal met een paar maanden verkort, omdat volgens de rechter het proces te lang duurde.

Ridouan Taghi: levenslang – veroordeeld voor medeplegen van vijf moorden en voor het leiden van de moordorganisatie. “De onbetwiste leider”, zegt de rechter.

Kroongetuige Nabil B.: 10 jaar – onder meer veroordeeld als medeplgeer voor de moord op Skecic. Kreeg 20 jaar cel, maar door zijn rol als kroongetuige ging daar de helft af.

Naast Taghi hebben ook Saïd R. en Mario R. levenslang gekregen. In het proces was zes keer levenslang geëist.

De andere straffen lopen uiteen van 27 jaar tot 1 jaar en negen maanden. Kroongetuige Nabil B., die belastende verklaringen over de criminele organisatie aflegde, is veroordeeld tot tien jaar cel. De rechter noemt hem ‘betrouwbaar’.

Ridouan Taghi werd eind 2019 opgepakt in Dubai. Hij werd naar Nederland gevlogen en vastgezet in de strengst bewaakte gevangenis: de EBI in Vught.

De Rotterdamse strafpleiter Inez Weski was jarenlang zijn advocaat. Zij werd in april vorig jaar gearresteerd en zat ruim een maand in de cel. Justitie vermoedt dat Weski informatie van en naar Taghi doorspeelde tijdens haar bezoeken aan de Brabantse gevangenis. Weski zelf heeft hierover nooit een verklaring afgelegd en zal dit volgens eigen zeggen ook niet doen. Het onderzoek naar haar is nog altijd niet afgerond.

 

 

Aanbevolen