Janneke Weening advocaat-generaal Openbaar Ministerie balans tussen werk en privé

Janneke Weening maakte vijftien jaar geleden de overstap vanuit de advocatuur naar het Openbaar Ministerie. Ze begon als officier van justitie (OvJ) en werkt inmiddels als advocaat-generaal (AG). In die rol vertegenwoordigt ze het OM in hoger beroep. Een inspannende en veeleisende functie met veel verantwoordelijkheid. Toch ervaart ze dat niet als een last en heeft ze genoeg ruimte voor haar privéleven en ontspanning. “Dankzij yoga kan ik uiteindelijk ook m’n werk weer beter doen.”

Janneke Weening : Binnen het strafrecht zijn er allerlei momenten waarin je te maken krijgt met emoties die er spelen en het is belangrijk voor mij om te kunnen verdragen om daar bij te kunnen blijven.Je krijgt te horen wat voor verdriet iemand heeft of wat voor leed of verlies, maar het is ook belangrijk om het weer los te laten want het zijn uiteindelijk niet mijn emoties.

Ik ben Janneke Weening advocaat-generaal bij het Openbaar Ministerie, dat wil zeggen dat ik de officier van justitie ben in Hoger Beroep. Ik ben op mijn 25ste afgestudeerd en toen ben ik begonnen in de commerciële advocatuur en na een aantal jaren wilde ik liever iets doen wat voor mij meer maatschappelijk was. Het Openbaar Ministerie is een hele belangrijke rol in de democratische rechtsstaat.

Het allerleukste aan mijn werk vind ik zittingen doen, je kan je tot in de puntjes voorbereiden maar als je eenmaal op die zitting staat moet het ook echt dan gebeuren. Het is echt belangrijk dat je er met volle aandacht staat en dan zegt wat je moet zeggen en daar zie ik ook een paralel met Yoga want dan gaat er om dat je los laat en dat moment er toe doet.

 

 

Uiteindelijk heb ik een vierjarige intensieve opleiding gedaan en vorig jaar afgerond en ben ik nu volleerd Yoga docent. Wat ik heb gemerkt is dat Yoga mij helpt in mijn werk. We leven in een wereld vol onrecht en een manier omdat te verdragen voor mij is om daar daadwerkelijk iets aan te doen.

Werken bij het Openbaar Ministerie betekend dat je bezig houd met opsporen en vervolgen van strafbare feiten en hou je je bezig met het bestrijden van onrecht.

 

 

Aanbevolen