Hugo Hillenaar OM Rotterdam daling aanzienlijke Cocaïnevangst in Rotterdam

Hugo Hillenaar Officier van justitie OM Rotterdam tegen NOS en RTL Boulevard over de aanzienlijke daling Cocaïnevangst in Rotterdam

Uit cijfers van het OM in Rotterdam blijkt dat in het afgelopen jaar ruim 46.789 kilo cocaïne is onderschept in de Rotterdamse haven. In de haven van Vlissingen werd nog eens 4157 kilo ontdekt. De drugs hebben in totaal een straatwaarde van maar liefst 3,5 miljard euro. Toch is de vangst aanzienlijk minder dan in 2021, toen in totaal ruim 70.000 kilo werd ontdekt.

De drugs is Nederland zijn onderschept door het HARC-team, een samenwerkingsverband tussen zeehavenpolitie, Douane, FIOD en het Openbaar Ministerie.

Hugo Hillenaar tegen NOS :  Er zijn twee keer zoveel verdachten aangehouden als vorig jaar. Bij die verdachtes zitten planners van container terminals van havenbedrijven er zitten doaniers bij, er zitten chauffeurs bij die containers op de haven hebben gereden. Je haalt faciliteten zo te noemen uit het proces en die zijn niet 1,2,3 te vervangen.

Volgens het OM speelt de nieuwe uithalerswet, die sinds 1 januari vorig jaar actief is, mogelijk een belangrijke rol in de daling. Hierdoor kunnen uithalers maximaal een jaar celstraf krijgen. Voorheen was de straf voor een ongeoorloofde aanwezigheid op het haventerrein een geldboete van 90 euro.

De uithalers zijn vooral jongeren tussen de 18 en 30 jaar uit Rotterdam en omstreken. Ook zijn er een aantal afkomstig uit Amsterdam en Den Haag. Ze komen over het algemeen uit kwetsbare gezinnen met schulden of hebben familieleden in het criminele circuit. Maar er zitten ook jongeren tussen die denken snel geld te verdienen en de gevolgen van hun keuzes niet overzien.

Het HARC Team (Hit and Run Cargo Team) heeft zich volop in het vizier van harddrugs maar dat niet alleen, zij zijn ook verantwoordelijk voor het aanhouden van de uithalers die op het Rotterdamse haven terrein klimmen om verdovende middelen uit te halen.

Hugo Hillenaar tegen RTL Boulevard : Het gaat om jonge criminelen, er wordt veel geld geboden, ze kunnen een auto kopen, ze kunnen dure schoenen kopen, ze kunnen een horloge kopen, ze kunnen de blitz maken, dat allemaal op korte termijn heel erg aantrekkelijk, maar eenmaal in die criminele wereld kom je er niet meer uit.

Bron NOS RTL Boulevard
Aanbevolen artikelen