Gökmen Tanis mishandeling tegen een ambtenaar ECLI NL RBROT 2023 11634

Veroordeling voor poging tot moord, poging tot zware mishandeling tegen een ambtenaar. De officier van justitie Daniëlle van Zetten heeft gevorderd veroordeling van de verdachte Gökmen T tot een gevangenisstraf voor de duur van 10 jaar.

Veroordeling voor poging tot moord, poging tot zware mishandeling tegen een ambtenaar gedurende en terzake de rechtmatige uitoefening van zijn bediening en vernieling.

Schuldigverklaring zonder straf. De verdachte zit een levenslange gevangenisstraf uit en nadere strafoplegging dient in dit geval geen redelijk doel en zou niet meer dan symbolische betekenis hebben.

De officier van justitie mr. D. van Zetten heeft gevorderd:

– bewezenverklaring van de bij parketnummer 10/199580-21 onder feit 1 primair ten laste gelegde poging tot moord, de onder feit 2 primair ten laste gelegde poging tot zware mishandeling en onder feit 3 ten laste gelegde vernieling;
– bewezenverklaring van de bij parketnummer 10/317980-22 ten laste gelegde vernieling;
– veroordeling van de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 10 jaar.

De verdachte heeft een pan met hete olie in de richting van het luik in de deur gegooid, net op het moment dat de aangever het luik wilde sluiten. De aangever heeft deze hete olie vervolgens deels op zich gekregen. Dit wordt bevestigd door een getuige die naast de aangever stond en die heeft verklaard dat de hete olie door gaten en kieren van de deur kwam en dat de aangever spetters op zijn rug, hoofd en ooglid kreeg. Het verweer van de raadsman wordt verworpen.

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte door zijn handelingen heeft geprobeerd de aangever opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Immers, de verdachte heeft een pan hete olie in de richting van de aangever gegooid, en hij heeft daarmee minst genomen willens en wetens de aanmerkelijke kans aanvaard dat hij de aangever zwaar lichamelijk letsel zou toebrengen. Dat dit niet is gebeurd is niet aan de verdachte te danken.