De Week van Tineke Kusters Openbaar Ministerie Oost-Nederland

Tineke Kusters werkt als commissiesecretaris op de afdeling Onderzoeken van het OM Oost-Nederland in Arnhem. Zij vertelt op Instagram over haar werkzaamheden.

16 Januari 2023 : Binnen het team HIC/MIZA houd ik mij bezig met High Impact Crime zaken. Hierbij kan gedacht worden aan onder meer woninginbraken, oplichting, overvallen, drugsonderzoeken, zware mishandelingen en ook moord of doodslag.

Als secretaris beoordeel je deze strafzaken en draai je mee in de opsporingsonderzoeken samen met de officier van justitie en politie. Hiernaast hebben veel secretarissen een eigen portefeuille. Mijn huidige portefeuille betreft hennep en hier hoop ik jullie deze week meer over te kunnen vertellen.

Naast mijn werk als secretaris zit ik ook in het bestuur van de personeelsvereniging, Vrienden van Oost. Ik vind het belangrijk dat er een goede en gezellige sfeer is op parket en hier kan een personeelsvereniging aan bijdragen. De vereniging telt een flink aantal leden en bestaat al een aantal jaar. Wij proberen om ongeveer 2x per jaar een toffe activiteit voor iedereen te organiseren. Vanmiddag hebben wij dan ook druk vergaderd over onze eerste activiteit van 2023. Wat dit gaat worden is uiteraard nog geheim!

18 Januari 2023 : Op ons parket hangen in deze mooie kasten verscheidene toga’s die onze officieren kunnen lenen als ze op zitting staan.

Als secretaris draag ik eigenlijk geen toga, maar wist je al dat je na twee jaar werkervaring als secretaris kan solliciteren op de functie van Adjunct-Officier? Als Adjunct-Officier kun je worden ingezet op enkelvoudige zittingen. Dat betekent dat je op Politierechter en kantonzittingen zaken voor de rechter brengt en je ook kan worden ingezet voor OM-hoorzittingen. Hiernaast verricht je ZSM-diensten en secretariswerkzaamheden

19 Januari 2023 : Zoals ik eerder deze week al aangaf maak ik deel uit van de portefeuille hennep. Concreet betekent dit dat ik de vaste hennep-secretaris ben voor 2 gebieden in Oost-NL. Samen met een vaste officier en vermogenstraceerder vormen wij per gebied een nauwe samenwerking met de hennepcoördinatoren en taakaccenthouders van de politie.

Mijn werkzaamheden bestaan onder meer uit het beoordelen van de grotere onderzoeken, het in goede banen leiden van het conservatoir beslag t.a.v. het wederrechtelijk verkregen voordeel van verdachten en het meedenken met politie waar nodig. Zo nu en dan ga ik ook met de politie mee tijdens een inval. De zaken die voorbij komen betreffen voornamelijk de grote kwekerijen, maar ook stashlocaties, growshops en soms ook coffeeshops. Heb je een hennep-gerelateerde vraag? Stel deze gerust!

20 Januari 2023 : Ik sluit de week af met een terugblik naar het secretarissen-overleg deze week. Samen met een andere collega zit ik dit overleg maandelijks voor. Zoals je kunt zien in de tafel is er ook hier weer sprake van een hybride overleg. Men kan fysiek of digitaal vanuit thuis deelnemen. Tijdens dit overleg kunnen secretarissen agendapunten indienen die zij graag willen bespreken. Waar loop je tegenaan? Wat kan beter of wat ging er juist heel goed? Op onze afdeling zijn we met een grote groep secretarissen (veel nemen op het fotomoment digitaal deel) en dit zorgt ervoor dat er altijd wel gezellheid op parket is of iemand die kan helpen. Dus met deze post doe ik graag een ‘shout out’ naar mijn collega’s!

Bron Werken bij het OM
Aanbevolen artikelen