De week van Lisan Wösten plv hoofdofficier OM Rotterdam

13 februari 2023 : Mijn naam is Lisan Wösten, sinds 2 jaar ben ik plaatsvervangend hoofdofficier op het mooie parket Rotterdam. Ik vind het erg leuk om jullie een weekje mee op sleeptouw te nemen en te laten zien waar mijn Rotterdamse collega’s en ik zoal mee bezig zijn.

Met wel zo’n 450 OM-ers bestieren we een werkgebied met de grootste wereldhaven, een luchthaven, de bruisende stad Rotterdam met wel 170 verschillende nationaliteiten en de mooie Zuid-Hollandse eilanden, die weer een heel ander karakter hebben.

De diversiteit van de onderzoeken die we doen is groot. En het netwerk met de ketenpartners evenzeer. Al de verschillende mensen met wie ik spreek, maken het geheel tot een feestje en dit een superplek om hier plaatsvervangend hoofdofficier te mogen zijn. Kijken jullie met me mee?

Wekelijkse strategisch overleg met de hoofdofficier Hugo Hillenaar, persvoorlichter Mark van der Wel en persofficier Daniëlle van Zetten (via webex). We kijken terug en blikken vooruit.

 

 

17 februari 2023 : Q&A

Wat zou u meegeven aan een MBO niveau 4 juridisch en HBO rechtenstudent?

We zijn altijd opzoek naar jonge collega’s die met ons de strijd tegen criminaliteit aan willen gaan. Door je studie krijg je bij het OM de kans en de mogelijkheden verder te groeien in de juridische wereld. Bij ons kun je jezelf zijn en krijg je hele leuke collega’s. Want ook al werken we hard, we hebben het ook gezellig met elkaar.

Ervaart u het werk als mentaal zwaar (onrecht en criminaliteit) en hoe gaat u daarmee om?

Mijn werk kan inderdaad op bepaalde momenten zwaar zijn. Maar bij het OM kunnen we dat met elkaar delen. Aan de andere kant geeft het ook heel veel voldoening als we gerechtigheid krijgen voor slachtoffers of nabestaanden van misdrijven.

Werkt u veel overuren en krijgt u daarvoor betaald of compenseert u dat de volgende dag?

Mijn werk betekent regelmatig lange dagen maken. Maar mijn samenwerking met hoofdofficier Hugo is heel fijn! Als ik wil compenseren dan kan dat. Daarnaast laad ik mijn batterij op door met mijn gezin leuke dingen te doen. Bijvoorbeeld op vakantie gaan.

Welke zaak is u het meeste bijgebleven?

Ik heb als officier een zaak gehad van een weerloze oude vrouw die gewelddadig om het leven kwam. Dat was heel heftig. Voor mij, maar nog veel meer voor de nabestaanden. De verantwoordelijke kreeg uiteindelijk 16 jaar.

Als u geen toga beroep had gestudeerd op de uni voor welk beroep had u dan gekozen?

Ik wilde vroeger altijd arts worden, maar de betavakken waren bepaald niet mijn sterkste punt

Waar heb je die filmposter gekocht?

De poster hing op kantoor bij een oud-collega bij het resortsparket. Toen ik afscheid nam kreeg ik de vraag wat ik voor cadeau zou willen. Ik wist het meteen: die poster!

Wat is uw studie/werk loopbaan?

Ik heb rechten gestudeerd in Leiden en daarna de opleiding voor officier gevolgd. Ik ben daarna leiding gaan geven bij verschillende onderdelen binnen het OM. En toen kwam de kans om plaatsvervangend hoofdofficier in Rotterdam te worden!

 

Aanbevolen