Daniëlle van Zetten Officier van Justitie eist 10 jaar cel tegen Gökmen Tanis poging tot moord

Daniëlle van Zetten Officier van Justitie eist 10 jaar cel, Gökmen Tanis schuldig aan poging tot moord op gevangenisbewaarder in de De Schie.

Gökmen T. schuldig is aan een poging tot moord op een gevangenisbewaarder in de Rotterdamse gevangenis De Schie. Daniëlle van Zetten Officier van Justitie eist 10 jaar cel bovenop de straf die hij al kreeg voor de tramaanslag in Utrecht in 2019

De bewaker werd volgens Daniëlle van Zetten Officier van justitie in februari 2021 hard in z’n hals en gezicht gestoken met een koperen leiding die T. uit zijn koelkast had gesloopt. Het slachtoffer werd geraakt in zijn rechterwang en oor.

“De verdachte heeft veel tijd en moeite moeten steken in het maken en verbergen van het wapen”, zei de officier van justitie mr. D. van Zetten in de extra beveiligde rechtbank Rotterdam. Volgens haar is sprake van een moordpoging, omdat het maken van het wapen planning vergde en de verdachte erover heeft nagedacht. Het was in haar visie ‘een onverhoedse aanval’.

Maar Gökmen T. heeft volgens justitie nog meer op z’n kerfstok. In oktober 2021 zou T. een pan met hete olie naar het hoofd van een medewerker hebben gegooid. Ook werd die dag een televisie, een magnetron, een PlayStation en een airfryer vernield in de recreatieruimte, waar T. niet mocht bidden.

In juli 2022 werd fitnessapparatuur vernield. mr. D. van Zetten sprak van ‘een opeenstapeling van geweldsincidenten’, waarvoor ze een gevangenisstraf van tien jaar eiste.

De 42-jarige Utrechter is al tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de aanslag die hij pleegde in maart 2019 in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Vier mensen kwamen hierbij om het leven, zes anderen raakten gewond.

“De levenslange gevangenisstraf kan geen vrijbrief zijn om straffeloos strafbare feiten te blijven plegen. Het biedt gedetineerden geen immuniteit”, zei de officier van justitie mr. D. van Zetten.

De officier van justitie mr. D. van Zetten heeft gevorderd:

– bewezenverklaring van de bij parketnummer 10/199580-21 onder feit 1 primair ten laste gelegde poging tot moord, de onder feit 2 primair ten laste gelegde poging tot zware mishandeling en onder feit 3 ten laste gelegde vernieling;
– bewezenverklaring van de bij parketnummer 10/317980-22 ten laste gelegde vernieling;
– veroordeling van de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 10 jaar.

Aanbevolen