Daniëlle van Zetten Officier van Justitie Aanpak Money Mules

1 Video

Daniëlle van Zetten Officier van Justitie aanpak Money Mules, video waarin ze uitlegd wat de gevolgen zijn als je je bankpas afstaat aan een ander.

Rotterdam – Vorig jaar werden op de Allegonda Gremmerstraat de eerste money mules aangepakt in samenwerking met het Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland en Humanitas DMH – Homerun. Gedurende het hele jaar waren er meerdere acties en met succes. Het totaal aantal verdachten is van 430 terug gebracht naar 100. Er werden niet alleen straffen uitgedeeld. 114 verdachten kregen meteen tijdens de actiedag ook hulp aangeboden.

Iemand die zijn of haar bankrekening ter beschikking aan een crimineel wordt ook wel een money mule genoemd. De eenheid Rotterdam had de hoogste cashing out en de meeste verdachten. “En daar moest verandering in komen” stelt Aad Lensen van de politie. Het geld wat de crimineel buit maakt bij bijvoorbeeld Vriend in Noodfraude of internetverkopen moet altijd gestort worden op een rekening.

In onderstaande video legt Daniëlle van Zetten Officier van Justitie uit wat de gevolgen zijn als je een geldezel bent en je bankpas afstaat aan anderen.

 

 

Straffen
Tijdens de gezamenlijke actiedagen werden ruim 100 verdachten aangepakt. Daarvan kreeg 40% een werkstraf van gemiddeld 58 uur, waarbij de helft met bijzondere voorwaarden zoals bijvoorbeeld een meldplicht, toezichtstelling, een (schuld)hulpverleningstraject. 10% werd voorwaardelijk geseponeerd, vaak met een schadevergoedingsplicht. In totaal werd tot nu toe 27.000 euro terugbetaald aan de slachtoffers. Irene Meissen, Officier van Justitie: “En dit doet de slachtoffers echt goed. Zij hebben het gevoel dat hen is recht gedaan.” 20% van de verdachten koos er voor om hun zaak voor de rechter te laten komen.