Charlotte Vogtschmidt uitspraak Automobilist Alblasserdam krijgt 5 jaar cel

4 foto's

Rechter Charlotte Vogtschmidt vonnis Rechtbank Rotterdam tegen automobilist die Ilse en Emsee doodreed in Alblasserdam, verdachte krijgt 5 jaar cel

Rechter Charlotte Vogtschmidt leest het vonnis voor in Rechtbank Rotterdam tegen de automobilist die Ilse en Emsee doodreed in Alblasserdam, de verdachte moet 5 jaar de cel in.

Abdelgafour El B., de 25-jarige Papendrechter die in de nacht van 5 op 6 mei twee jonge vrouwen op een scooter doodreed in Alblasserdam, moet 5 jaar de cel in. Ook krijgt hij een rijontzegging van tien jaar als hij weer op vrije voeten is. Die uitspraak deed de rechter in Dordrecht maandagmiddag.

De familieleden van slachtoffers Esmee en Ilse waren in grote getalen in de rechtbank aanwezig om het vonnis te horen. Twee weken geleden eiste justitie tien jaar voor doodslag. Een opmerkelijk hoge eis voor een verkeersongeluk. Volgens de rechter is doodslag echter niet bewezen.

 

De rechtbank stelt dat El B. “niet de opzet had om de slachtoffers van het leven te beroven”, maar dat zijn rijgedrag wel “aanmerkelijke kans gaf dat er iemand kan komen te overlijden.”

“Uit de verklaring van de verdachte komt naar voren dat verkeerssituatie rustig was. De rechtbank acht het aannemelijk dat de verdachte zijn stuurmanskunsten heeft overschat en niet met opzet een dodelijk ongeval heeft willen veroorzaken”, luidt het oordeel van de rechtbank. Wel is bewezen dat de verdachte schuldig is aan roekeloos rijgedrag. “Daarmee heeft de verdachte onaanvaardbare risico’s genomen.”

Rechter mr. C. Vogtschmidt : Bij roekenloos rijgedrag heeft de verdachte als automobilist onaanvaardbare risico’s genomen voor de verkeersveiligheid en heeft hij zijn verantwoordelijkheid als weggebruiker ernstig verontzaaid.

De officier van justitie had 10 jaar cel geeist, de straf valt dus lager uit tot ergenis van de nabestaanden. 5 jaar is wel erg laag voor 2 doden die veroorzaakt is door roekeloos rijgedrag. Verdachte zal wel in hoger beroep gaan, want dat doet iedereen.

Aanbevolen artikelen