Beslissing RC Willem Engel verdacht van opruiing 14 dagen langer vast

Willem Engel blijft 14 dagen langer vastzitten. Dat heeft de RC van de rechtbank Rotterdam beslist. Daniëlle van Zetten Officier van Justitie vertelde tegenover RTL Nieuws over de aanhouding.

De 45-jarige Rotterdammer Willem Engel die afgelopen woensdag is aangehouden op verdenking van opruiing blijft 14 dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam vandaag beslist. Eerder deze week vertelde Daniëlle van Zetten Officier van Justitie over de aanhouding

Verdenking

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de verdachte van het plaatsen van zeven opruiende berichten op social media. Dit is gebeurd in de periode van juni 2020 tot december 2021. Deze berichten hebben er toe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet. Omdat het onderzoek op dit moment nog loopt, kan het OM daar niet inhoudelijk op reageren.

Vrijheid van meningsuiting

De vrijheid van meningsuiting is een van de fundamentele rechten in de Nederlandse wet. Je mag dus zeggen en vinden wat je wil. Maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen anderen nooit mogen aanzetten tot het plegen van strafbare feiten. Als dat wel gebeurt heeft het Openbaar Ministerie de taak, als handhaver van de wet, om op te treden.

Willem Engel werd gisteren verhoord over een aantal zaken. Het gaat onder andere om een tweet waarin hij aangeeft op bezoek te willen gaan bij Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad. ‘Bruls begaat een misdrijf in zijn rol als mini-dictatortje. Wederom ambtsmisdrijf. Morgen koffie drinken bij de ambtswoning’, luidt de tweet.

Collectieve Aangifte

In januari besloot het OM al tot onderzoek tegen Engel, nadat een collectieve aangifte tegen hem was ingediend. De aangifte wegens opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging was door ruim 22.000 mensen ondertekend.

Los van deze zaak staat Engel op woensdag 30 maart voor de politierechter in Den Haag. De Viruswaarheid-voorman staat dan onder meer terecht voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in oktober 2020 in Den Haag. Ook moet hij zich verantwoorden voor het feit dat hij via een Facebook-livestream ertoe opriep agenten te arresteren middels burgerarrest.

Bron Rechtspraak
Aanbevolen artikelen