Agma Baluah Rechter uitspraak Thijs Römer taakstraf en celstraf

De rechtbank in Assen heeft acteur Thijs Römer (45) veroordeeld tot een celstraf van drie maanden waarvan twee maanden voorwaardelijk en een maximale werkstraf van 240 uur voor online zedendelicten met minderjarige meisjes.

Voor het voorwaardelijke deel van zijn celstraf geldt een proeftijd van twee jaar. Ook moet de acteur zich laten behandelen bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

De straf is fors hoger dan de eis. Het Openbaar Ministerie had gevraagd om een taakstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van 90 dagen waarvan 89 dagen voorwaardelijk. Römer was niet aanwezig in de rechtbank om zijn vonnis aan te horen.

Algma Buluah Rechter : Uit het procesdossier ontstaat de indruk dat verdachte om zijn sexuele gevoelens te bevredigen bewust het contact heeft gelegd met minderjarige fans omdat die weinig weerstand zouden bieden. Alle drie de slachtoffers hebben beschreven dat zij hier geen Nee tegen konden zeggen of durfte te zeggen omdat zij bang waren het contact met hun idool te verliezen.

Het gedrag van verdachte was al ruim voor de opkomst van de hashtag Me Too beweging fout, is de vandaag de dag fout, en zal in de toekomst fout blijven. Hier kan en mag geen misverstand over bestaan.

Alles afwegende is de rechtbank van oordeel dat de gevangenisstraf voor de duur van drie maanden waarvan twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd voor de duur van twee jaren passend en geboden is.

Aanbevolen